Haal méér uit evaluaties

Warner en WiW bundelen hun krachten

Iedere onderzoeker of evaluator herkent het: aan het eind van een onderzoek beschik je over véél meer informatie dan je kwijt kunt in het verslag.

Het standaard format van een evaluatie biedt geen ruimte voor de onthullende gesprekken die aan het eind van de dag worden gevoerd met lokale betrokkenen, in de auto terug naar het hotel. Of aan de ongefilterde inzichten van mensen op grass roots niveau. Ook de eerste, onbevangen, observaties van de evaluator zelf vinden zelden hun weg naar het eindverslag.

Juist deze ‘zijdelingse informatie’ bevat vaak veel relevante inzichten, bijvoorbeeld over unintended results; materiaal dat bij kan dragen aan organisatieontwikkeling en –profilering; materiaal waar afdelingen marketing, communicatie, en fondsenwerving, HRM, kennisontwikkeling en kwaliteitsbewaking om zitten te springen.

Samen bieden Warner Strategy & Fundraising en Wereld in Woorden – Global research & Reporting een aanpak aan waarbij we méér uit een programma- of organisatie-evaluatie halen. Onze ervaring omvat ruim honderd evaluaties en organisatieadviezen, tientallen onderzoeken en vele honderden journalistieke publicaties: van interviews, reportages, essays tot hele tijdschriften en boeken. Onze gecombineerde expertise biedt een veel rijkere opbrengst van een evaluatieproces dan een standaard evaluatie.

Lees alles over deze innovatieve aanpak in onze brochure over journalistiek evalueren.

’s Werelds eerste Journalistieke Evaluatie

In de eerste maanden van 2018 heeft Roeland Muskens samen met Theo van Koolwijk (Warner Strategy & Fundraising), Anne Manschot (Enact) en Liesbeth Unger (Human Rights at Work) de midterm review verzorgd van het Strategisch Partnerschap van de Fair Wear Foundation, FNV, CNV en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit partnerschap richt zich op het transformeren en verduurzamen van de mondiale textielketen.

In deze midterm review hebben we voor het eerst de door ons ontwikkelde methode van journalistiek evalueren ingezet. Naast gangbare evaluatietechnieken (semi-gestructureerde interviews, capacity assessments, deskresearch) hebben we gebruik gemaakt van journalistieke technieken: portretjes, reportages, interviews. 

“De evaluatie is heel goed leesbaar, veel beter dan wat gangbaar is. Daar heeft de manier van werken – met gebruik van journalistieke methoden – een grote bijdrage aan geleverd. Over het eindresultaat en de presentatie ervan ben ik zeer tevreden.”

Alexander Kohnstamm, directeur van de Fair Wear Foundation

Veel meer dan in ‘reguliere’ evaluatierapporten schetst een journalistieke evaluatie de context waarbinnen een programma wordt uitgevoerd. We laten betrokkenen zelf uitleggen wat ze in hun werk tegenkomen: belemmeringen, successen, tegenslagen en overwinningen. De ervaringen van betrokkenen geven veel meer reliëf aan de conclusies en aanbevelingen van een evaluatie.

Reguliere evaluaties

We hebben ook ervaring met reguliere evaluaties. Dit zijn enkele voorbeelden:

Evaluation of Share-Net International, the knowledge platform on SRHR. Edith van Ewijk evalueerde het kennisplatform Share-Net International, samen met voormalige collega’s van Kaleidos Research en het International Centre for Reproductive Health (ICRH) van de Universiteit van Gent (februari 2017).

Met het zelfde team (Kaleidos Research en ICRH) verzorgde Edith de eindevaluaties van twee grote programma’s rond Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten (SRGR): het Unite for Body Rights programma van de SRHR Alliance en het Acces, services, knowledge (ASK) programma van de Youth Empowerment Alliance (YEA). (juni 2016)